Saturday, June 25, 2011

Anneluha värvipada, III osa

Kell on 11.39 ja 10 min tagasi said maarjasega eelpeitsitud ja öö läbi kuivanud lõngad (korralikult märjutatult) nõgese ja kukeharjaga pottidesse.
Kui ma eile ei osanud hinnata enam, kaua aega kuluks, siis hetkel ütleks, et kuna kõik on jahtunud, seisnud ja muidu valmis, siis koos kõige keetmise ja kurnamise ning muude lisatöödega peaks hakkama saama nelja tunniga.
Tahaksin küll väga kuulda võtta Jenny (Jenny Dean'i) soovitust lõngad järgmise päevani värvileemesse likku jätta, aga Jenny'l on ilmselgelt potte ja ämbreid rohkem kui mul.

*Ergo - tuleb osta plastämbreid!!!

Nõgese vedelik on väga ilusat tumedat karva. Kukeharjal on kollakaspruunikas, suhteliselt hele. Aga aasristikust peale ei alahinda ma enam ühtegi värvileent ;)
Nii et vaatame.
Ning see on seni ka kõige põhjalikum logi, mida ma olen värvimise kohta pidanud.

*Kurnamiseks tuleb osta ka marlit.

11.46 Nõgeselõng värvub järjest rohekaskollasemaks. Kukehari ei tee teist nägugi.

12.05 Lõng nõgesepotis võtab järjest tumedamat rohekat tooni. Kukehari ei teinud endiselt teist nägugi. Lisasin talle 2 tl soodat, sellepeale suvatses ta kollasemaks minna. Eks varsti ole näha, aga kardetavalt läheb ülevärvimisele.

12.21 Lõng nõgesepotis on muutunud pruunakaks, ja päris tumedaks. Kukeharja-lõng on hele-helekollane. Ilmselgelt kukehari ei funka, ja lõng läheb hiljem ülevärvimisele. Kahju...

12.46 värvmadara õisikud sinises potis ja hobumadara õisikud valges potis. Hea meeles pidada. Nõgese ja kukeharjaga värvitud lõngad vedelevad ja tõmbavad hetkel. Igastahes on nõges pruunakasroheline või rohekaspruun, kukehari aga nirukollane. Näis, mida madarad annavad. (Tegu pole ju mitte juurte, vaid õitega).

13.00 Vähemasti on tõestatud, et nii värvmadara kui hobumadara õisikud annavad tugevalt värvi - veerand tunni järel on mõlemad lõngad tugevalt kollased, kergelt roheka alatooniga. Rohekat alatooni täheldasin eriti hobumadara puhul.

13.11 Rohekaskollane muutub mõlemas potis järjest sügavamaks. Mingi toonivahe tundub ikkagi olemas olevat, ja endiselt säärane, et hobumadar rohekam on.

13.41 Lõpuni on jäänud vähem kui 10 min. Värvmadara potist võtsin lõnga välja, asemele pistsin selle halekollase kukeharjaga värvitud (ent mitte värvunud) lõnga. Hobudamaras istub lõng veel natuke. Toonid mõlemal madaral kollakaspruunakasrohekad, hobumadar endiselt rohelisem. Kukeharjast loodan rohekaskollast või vähemasti korralikku kollast saada tänu värvmadarale.

15.20 Peale väikest puhkust ja lõunapausi said viimase kahena pottidesse aasristiku õisikud ja suur hulk põldosja. Põldosja vedelik on sügavroheline, aasristikul tumeroosa.

15.45 Põldosja potis vormub miskit rohekaskollast. Aasristik on helehele, aga toonike roosakat on igastahes ka lõngal man. Eraldi anumasse panin tõmbama aga 2 pakki hibiski - on plaan teha 1 sats puhta hibiskiga, teine hibisk+kurkum (või kurkumisisaldusega karri) Lisaks hapneb mul rukkilill.

16.11 Põldosi rohekaskollane, aasristikul selgelt nähtav roosakas jume. (Kuigi roosaks on teda palju nimetada.) Ootan täisaja ära, siis näis, kas lisan natuke soodat.Soola panin mõlemale, ehk on abi.

16.20 Aeg kukkus. Põldosja potist tuli välja rohekaskollane-kollakasroheline lõng. Siiski, lisasin lusikatäie soodat ja jätsin ta veel vette ligunema ja jahtuma. Aasristik on ilmselgelt roosaka jumega, kusagilt kumab ka kollast. Aga näib, et seda säravkollast, mis ma eelmise ristikuga sain, annavad hoopis varred ja lehed (või oli see Palupõhja poolkuiv näputäis miski imelik ;)) Jätsin ka vette tõmbama. Väljas hakkas sadama ja imehead õhku tuleb sisse.

16.45 kümmekond minutit tagasi sai põldosja potist lõng välja võetud - on küll rohekas! Nüüd kuivab. Teine lõng vedeleb veel potis - ja kuna ma teist potti enam ei vaja hetkel, võib ta seal ka lebotada järgmised 2 tundi, näiteks. Aga teise potti läks 2 pakki hibiskiteed (seda head ja päris, lahtist, Maximast ostetud), mis oli juba sooja veega tõmmanuna muutunud imeilusaks punase veini karva kaunitariks. Näis, mida seekord õnnestub välja meelitada - olen temast saanud halli, lillakat, kurkumiga koos ka oma lemmikut sinepirohelist.

17.20 Loputasin aasristikuga värvitud lõnga ära ja riputasin kuivama. Hetkel ütleks, et toon on heleoranz-roosakas. Kuskil seal roosa ja oranži vahel.

17.45 Kaks vihti eriti vana maavillast lõnga said hibiskipatta - ühte tahaks hoida kas tund aega või enamvähem sama kaua, teisega teen testi, kas temast saab heledamat või miskit muud. Värv on niivõrd ilus lillakaspunane, et kui see nüüd külge jääks... valguskindlust jms testib ka kindlasti, kuigi seni on hibiskiga värvitud lõngad oma halle toone küll ilusti hoidnud, ja kindad on ka sama säravad kui potist tulnuna.

18.00 Uudishimu ei andnud rahu - võtsin väiksema vihi välja, oli keskmiselt roosa. Pesin läbi, muutus õrnroosaks. Testiks panin potti tagasi. Vaatab veerand tunni pärast uuesti, ehk saab natuke tugevama õrnroosa. Igastahes näib, et kogu värv välja ei pese. Lootustandev.

18.25 Väiksem viht sai kuivama. Läbipestud. Jäi ilusaks heleroosaks-lillakaks. Teine viht läheb vaatlusele, kui kell kukub. Igastahes olen väga rahul.

18.43 Lõpp. Teine hibiskiga viht samuti kuivamas, värvuseks tumedam lillakasroosa vms seda tooni peaks nimetama. Hibiskiroosa ;) Hibiskililla. Kergelt pruunaka alatooniga.

Kõik tibukesed kuivavad nüüd reas, vannitoas on selleks hea toru ja munakarp on perfektne koht, kuhu tilkuda.

Muidugi tuleb selle kahe päeva töö peale teha ka esimene edev pilt:



1. Hobumadar (õied)
2. Värvmadar (õied)
3. Kõrvenõges
4.Kukehari + värvmadar
5. Põldosi
6. Aasristik (õied)
7. Hibisk I 30 min
8. Hibisk II 60 min

Värvid ei ole päris korrektsed, kuna lõngad on niisked-märjad, ning vannituba hämar, kollase valgusega ja pilt tehtud välguga. Mitmed toonid on rohelisemad, ja üldiselt säravamad.

Aga - tänaseks finito!

2 comments:

Pisi-Pisi said...

Kas sa kuidagi kinnitasid ka? Ma proovisin kõrvenõgesega värvida, kõik värv jooksis loputades välja... vesi kausis oli vähemalt kena karva.

Di said...

Eelneval päeval sai peitsitud maarjasega. (Seni pole mul teisi peitse olnud, kui soetan, siis järelpeitsiks raud ja vaskvitrioli.) Tumeroheliseks ta ei läinud küll, aga ilus hele beežikas roheline tuli mul nõgesest.