Friday, June 17, 2011

Roosid ja rukkililled patta, sekka ristikut kah

Ehk kokkuvõte viimasest värvimisest, mis ma peale Palupõhjal käimist kodus toimetasin.
Aasristiku tõin Palupõhjalt. Seda oli väga vähe, vaevalt 30 g või nii, sest seda lihtsalt väga ei kasvanud, ja aega korjamiseks jäi ka viimasel hommikul napiks.
Teiseks oli mul tublisti rohkem roosiõisi. Lillemüüjana neid ikka tekib, eriti palavate ilmadega, kus paljudele lilledele tuleb paraku eutanaasia teha. Ema aitas ka koguda, ja nii neid siis kogunes üks paras ports. Ega ma neist palju lootnud, aga noh, kui materjal on omast käest, siis oleks patt mitte proovida.
Kolmandaks oli mul G.Vilbaste raamatu sirvimisest peale tahtmine teada, et kas siis rukkilillega saab sinist v mitte. Selleks sebisin/ostsin endale 3 kimpu rukkililli oma kalli adopteeritud vanaema Vaike käest. Et neid siiski oli vähe-vähe, otsustasin, et patta lähevad osaliselt ka varred.

Mõeldud tehtud.
Lõng maarjatatud, nagu minu puhul ikka.
Kõik taimed olid ka üleöö vees ligunenud, nüüd podistasin neid tund aega tulel, jahutasin ja pistsin siis lõngad patta.
Järelpeitside ostmiseni pole lihtsalt ajahädas jõudnud, aga panin valmis sooda ja äädika.

Tulemused:

* Rukkililledele keerasin lõppjärgus törtsukese äädikat sisse, tulemus - imeilus heledam küpse kollane. Kindlasti üks taim, millega värvida! (Ja Vaike-tädi juba hoolitseb, et ma seda teeksin, kogub mulle kimpudest ülejäävaid õiekesi.)
* Aasristik, mida oli imevähe, ja mille leemgi oli säärane heleõrnbeež ja puss, ja millest ma väga kartsin, et ei tule midagi... 40 minuti pärast piiludes nägin imeilusat erksat helekollast ja leidsin, et aitab, rohkem ei hoia. Võtsin välja ja... Väga äge lõng sai! Kindlasti veel üks taim, millega kollast värvida.
* Roosid, mis keetmisel levitasid hoopis vänget moosi-kapsa aroomi, andsid kokku kahtlaselt beezika-kollaka. Kui sumatasin tunde järgi potti ka lusikatäie soodat, tuli värviks sinep. No olgu. Teinekord roosiga enam värvida ei viitsi, aga hetkel olen isegi rahul.
* Teise roosipotis olnud vihikese viskasin natukeseks aasristiku sisse. Tulemusena värvus ta heledamaks, nii et lisaks tumedale sinepile on mul ka heledam, vähe kollakam sinep.


1. Rukkilill +äädikas
2. Roos(+ sooda) +aasristik
3. Aasristik (no see punaste tuttidega)
4. Roos + sooda

1 comment:

Elo Kuuste said...

Väga nunnud värvid :). Kollased eriti. Ja see nr 4 sinep on ka sümpaatne vähemalt pildi pealt vaadates.