Tuesday, January 24, 2012

Minu esimesed pitsilised



Seoses Isetegijate aastaprojektiga Värvispekter ja sellega, et jaanuari värviks on valge, võtsin nii poolteist nädalat tagasi ette säänse ettevõtmise, et teen proovi munasse piruka panna ja endale pitsilised sõrmikud kudeda. Mina ja pits - mkm. Ei ole teinud (mitte rohkem, kui ühtainsamat paabulinnu vms mustrit, mida eesti kinnastele randmesse kootakse teinekord - seda olen küll kudunud sokki, kindasse ja kampsikussegi). Ajasin näpuga tingmärke, ainsaks raamatuks oli Leili Reimanni "Pitsilised koekirjad". Silm jäi igastahes muster nr.94 peale. Õppisin paar uut tingmärkigi ära, aga tahtmine oli suur, sest pildi pealt paistis muster kena ja kindale sobilik. Julge hundi rind oli rasvane ja maavillast valget mul jagub, nii et lõin oma 1.5 ringvardad sisse ja hakkasin kuduma.
30 silma ühele vardale, 60 siis kokku. (Mustrilistele olen rohkem teinud, aga pisike kogemus pitsiga ütles, et see on venivam). Igastahes sai õige arv küll. Esimest mustrikordust tegin vist..ee... 2 õhtut-ööd. (Mhmh, ma unustasin end mitu korda nii hommikul kella 5ni kuduma). Kuskil vahepeal tuli avastus, et mitu-mitu rida mustrist on täpselt see paabulind, mida ma peast kududa oskan. Seepeale läksin hoogu. Hoo (ja saateks filmivaatamise) tulemusena sai vasakule kindale kogemata paar ringi rohkemgi kui tarvis, aga avastasin liiga hilja. Õnneks tundub, et mul on vasak käelaba pikem kui parem, nii et kätte istuvad ühtlaselt hästi, ainult kahte kinnast kõrvuti pannes on vahe näha.

Enda tarbeks panen veel ka kirja, et sõrmedele sai vastavalt ühele vardale pöidlal, keskmisel ja sõrmusesõrmel 11 silma, nimetissõrmel 10 ja väikesel sõrmel 9. Tegin paabulindu, sest see sobis teistega kokku. Magic loopi oli imehea kududa, üks pool ja teine pool ja miski ei lähe sassi nagu mul 3 või enama vardaga kipub minema.

Ainus jama oli see, et suutsin kotis varda ära painutada, nii et varda sisu murdus ja nüüd on varras kõver. Kududa õnneks veel annab, nii et järgmise rahalaevani peab vast vastu.

Poseeris aga kinnastega hoopis Stu, sest tema on parem modell ja mina olen parem fotograaf. Stuudioks oli korteri kõige paremini valgustatud ruum ehk vannituba, ja modell kükitas koos kinnaste ja lilledega vanni ;)

Nüüd peaks kähku veel miskit pitsilist tegema, et omandatud skilli kinnistada.
Igastahes, siin on minu esimene samm pitssalli poole, Rees :) Tibusammul, aga ma tulen :D

6 comments:

Ruth said...

Ah ja oh, küll on ilusad sõrmikud! Nii luksuslikud! Sa pead ilmtingimata pitsiliste kudedega jätkama! :)

Arella said...

Väga ilusad sõrmikud! Polegi selle mustriga kindaid varem trehvanud nägema.

Di said...

Tähh :) Eks ma jätkan ka, sai just sõrm soojaks. Ja pealegi, ma lubasin Reesile, et kui kevadine külm mind ära ei võta, siis ühel ilusal päeval jõuan pitsrätikuni välja :)

Muster jäi jah säärane silma ja oli kuidagi eriti südamelähedane. (Ja õnneks ka mitte liiga keeruline, sest osasid mustriskeeme ma ei suuda endiselt välja lugeda, tingmärkide tabel või mitte...)

Martaberta Kompulsiivkuduja said...

Oh sa jutt, kus nüüd põrutas pitskinnastega :D Ma olen kadedusest heleroheline! Ja seda juttu, et pitsikudumine on sulle võõras... no seda ma ei usu, liiga ilus tulemus, kallis Mithgariel! Edu! Kaugel need keerulisemate skeemide vallutamisedki enam ! Jään uusi ilukudumisi ootama.

Di said...

Jeebus, jätke nüüd :P Ma eile juba pidin ringi käima, nina nii taevapoole et lumi sisse sadas (peale seda, kui Rees tuli ja mu kinnastele 5+ hindeks pani)...
Ausõna et pits on imelik ja võõras asi - aga kole ilus. Nii et tahaks veel. Ja ühel ilusal päeval... jaa... üks väike rätik või sall (oh mu õlavööle kuluks ära üks hea villane pitsrätik).

Anonymous said...

RUTH LEOPARD..she's with MOBSTERS and MITT ROMNEY.
RUTH LEOPARD is with ZOOART.
RUTH LEOPARD is with ZOODUCE .
So says MITT ROMNEY- BILL CLINTON- and ADA.
DISNEY- TURNER- HEINTZ- RUSH- " ditto".