Wednesday, January 25, 2012

"Pisikesed" kindaplaanid

Mitte et need nüüd väga pisikesed oleksid...
Mul on kuidagi kahtlane komme võtta ette suurem tükk kui suhu mahtuma peaks. Ma annan endale selget aru, et ma ei ole mingi kirikindakuduja. Ausalt öeldes olen seni teinud vaid mõne motiivi siit ja sealt, ning kindaidki on varrastel olnud alla kümne paari. Ja ometi, siin ma siis nüüd olen, kell 4.41 hommikul ja pea kindaplaanidest paks.

Kõiges on süüdi tegelikult üks ÜRO projekt, mille raames suur hulk Läti käsitöölisi kohutavalt suure hulga kirikindaid kudusid. Nendest said netti pildid, ja neid oli sealt ka võimalik kätte saada. Tulemus - mul istub juba mitu aastat arvutis kaustade viisi pilte Zemgale, Latgale, Kurzeme jne kinnastest, ja need võluvad mind, oi kuidas võluvad ja meelitavad.

Mõned mustrid on Eesti omadega sarnased, paljud on erinevad. Neil on päris palju suurt ornamentikat, ja palju lilli. Ning värve. Teinekord tundub, et täiesti jaburaid värve ühte kindasse kokku pandud, aga need kuidagi... sobivad. Samuti on randmed pikemad, on hästi palju narmalisi randmeosasid, tohutult erinevaid vitsasid, nii randmes kui kinda keskel, ning üldiselt näib Läti kindaid iseloomustavat see, et ükskõik mis muster ka labaosas on, siis randmel vitsade vahel (või teinekord ka ilma, lihtsalt kootud raami vahel) on hoopis teine muster, enamjaolt kirkamate toonidega.

Minu plaan oli ja on noppida välja mõned endale enimmeeldinud elemendid, ja mõned mustrid, ning nendest "juppidest" kokku panna oma kindad. Ainult et mina plaanin paadunud sõrmkindaarmastajana teha sõrmkindad, mitte labakud.

Mitu tundi nikerdamist ja pusimist säärase programmiga nagu KG-Chart LE for Cross-Stitch ja ma suutsin programmi seljatada ja enda jaoks kindapaari ka kokku panna. Kuigi ma ütlen, et juba ühe kaustatäie (nii 700 fotot) kindapiltide järgi võiks igaveseks kuduma jääda, inspiratsioon ei lõpe kunagi otsa.

Aga siin ta siis on -

randmeosa 1 muster - need olid ühed päris edevad kindad, millel sarnane muster sabas istus. Muuseas oli neil aga ootamatult ja üldse mitte teiste kinnaste moodi labaosa täiesti valge ja mustritu. Mina panin mustrisse juurde täpid ja sakiread, sest ka sakiridadega randmemustri ääristamine tundub kombeks olevat.


Randmeosa II muster (jah, mulle meeldivadki pika randmega kindad. Ja antud juhul kavatsen tõesti üle võlli kiikuda): Joonistatud populaarsete lillekeste põhjal, mis Zemgale kinnastel tihti esinesid, küll rombide sees, küll ilma. Mina sättisin nad aga hoopis nõndamoodi ja muidugi jälle sakid ümber.


Käeselja mustriosa on minu silmale üks ilusamaid mustreid, mida ma Zemgale kaustas näinud olen - jah, lõngatoone vahetataksegi 3-4 rea takka, üldiselt on taust tume. Pildid olid antud juhul kehvad, lõpuks joonistasin üldise sketši vihikusse ja selle järgi tegin ise uue mustri. Nii et - meenutab, aga ei kattu. Sellised suured vesiroosiga sarnanevad motiivid, igastahes. Peaksid asuma ülestikku :)
Ja peopesa. Siinkohal oli mulle tingimuseks, et kuna käeselg vahetab iga 3 rea takka värvi, siis peab peopesa muster suutma sellega kaasa minna. Väikesed kolmnurgad on Zemgale kinnastel populaarne motiiv, igasugu kombinatsioonid neist niisamuti. See on minu kombinatsioon.


Ning sõrmed, mis kordavad üht randmemustrit, aga teisipidi. Näis, kui laialt ma seda mustrit teha saan, see sõltub silmade arvust. Lilled peaksid igastahes ära mahtuma. See on nüüd paigutuse osas küll puhas isetegevus, sest Zemgale sõrmikuid pole mina oma ihusilmaga näinud ning pöidlad olid kõik ilma kiiluta ja nende muster jätkas lihtsalt peopesa mustrit või siis oli mõnel harval juhul mõnda mustris esinevat põhitooni.


Lisaks tulevad värvilised narmaread randmeosa otsa ning mitu vitsa randmesse. Nii edevaid vitsasid ma teha ei mõista, kui on Läti kinnastel, aga vähemasti Martaberta õpetatud vits on mul selge, nii et...

Ning jah, ma annan endale aru, et see saab olema jaburalt keeruline kindategu, aga ma ilmselt õpin selle käigus ühte-koma-teist ja näis... öeldakse ju, et ega suuremat koormat kanda anta, kui õlad kannatavad, ja kui koorem liiga suur tundub, tuleb laiemad õlad kasvatada. Ju ma siis oma veidral viisil just seda teen - kasvatan õlgu. Igas mõttes.

PS: kõik toonid vastavad, kui vastavad, pigem originaalinspireeringutele kui minu kindaplaanidele. Lõngakasti pole ma veel sukeldunud.

JA NÜÜD MA LÄHEN MAGAMA!!!

8 comments:

Anonymous said...

Oi taevake ! Siit tõotab tulla põnevust süle ja seljaga !
Sant.

Arella said...

Nii kirevad mõtted keset pilkast ööd! Jään huviga ootele, ilusad kindad tõotavad tulla :)

Mercar said...

Vau, neid tahaks lõpuks küll näha. Nelja värviga sõrmed...

Anonymous said...

Ohooo! Vaat see on juba midagi! Neid kindaid kibelen küll nägema :)
Susa

Anonymous said...

mulle kaa mulle kaaaaaa :)))
(St.Ella)

Anonymous said...

Siit tulevad eriti kaunid kindad!
Läti mustrid on imelised, endal samuti neid hulganisti arvutisse tõmmatud.

EHALILL

Kristi said...

Põlen põnevusest. Isegi terake kadedust tunnen, et Sinust nii kenade kinnaste omanik saab. Tahaks ju ka.

Di said...

Aga ei jäänud need kindad enesele, vaid nagu uhkematele asjadele kombeks, rändasid keskit hääd inimest ehtima :) Loodetavalt on kandja vähemasti nendega rahul ja rõõmus.