Saturday, September 3, 2011

Setomaa seenepada, osa II

* 20. min puhtalt vereva vöödiku sees - tugev lõheroosa/vanaroosa.

* Mõtlesin potti pista ka eile kurkumiga värvitud lõngavihi. Mõeldud-tehtud. Võtsin peale nii 25 min välja - tugev ja ilus oranž, säärane sügisene ja küps.


* üle tunni aja potis olnud lõng oli värvunud tumelõheks. (Tumedam kui pildil) Vt. vasakult teine.

* pärast seda, kui viimane lõng oli potist välja võetud, panin uue vihi sisse - 20 min pärast võtsin välja. Tulemus - õrn lõheroosa. Vt. vasakult esimene. (Tumedam ja roosam kui pildil.)

* Pistsin veel ühe vihi potti, näis, kas annab veel mõne tooni välja võluda. Pool tunnikest, ja lusikaotsatäie kurkumi lisamisega õnnestus saada oranžikam ja tumedam lõhe kui see eelmine lõhe.

Korralikke pilte saab siis, kui lõng on kuivanud ja keras. :)

Ning roheline hiigeltatikas, kuldvits, kanarbik, põdrasammal (mille kohta 2 inimest on mulle öelnud, et nemad on kuulnud, et sellega olevat lõnga värvitud) ning tundmatud taimed 1 ja 2 jäävad homseks. (Ja mul on lõng peaaegu otsas... st. lõnga on hetkeseisuga vähem kui asju, mis ootavad, et nendega värvitaks. Süüdistan kurja vöödikut!)

Kindlalt patta lähevad: kuldvits (kui kindel värvitaim, ja ta on juba keedetud), kanarbik (on ju tema hiilgeaeg, ja pealegi on kanarbik üks Eesti tuntumaid värvitaimi), roheline hiigeltatikas (kui ma ta juba metsast ära tõin, siis patta tema läheb, vb koos seeneseguga, vb ilma) ja põdrasammal (sest ma tahan isiklikult teada, kas ta värvi annab ja kui, siis millist).

3 comments:

Sissu said...

Supertulemused! Siplen nüüd siin pühapäevahommikuse kadeduse küüsis ;) Mõtlen, et kas oli košenill see, millega roosat sai, kui, siis vöödik trumpab üle, juba rahaliselt :)
Loodan, et hoiad neid Palamuse jaoks ;)

Di said...

See oli košenill jah, millega roosat võluda sai - samas, on üks väike kiiks, siiski - košenilliga saab värvida aastaringselt, samas kui vöödikuid leiab vaid seeneajal, ja siiski mitte igast metsast.

Aga Palamusele jõuavad nad juhul, kui saan vahepeal lõnga juurde ja uuesti ka vöödikutega värvida - muidu jäävad minu lõngakotti ehtima, sest need vihikesed on 40 g ainult.

Anonymous said...

Üks mõte. Järsku on kaval seened sügavkülma panna, et siis neid aastaringselt käepärasena hoida...

Taniel (kingameister Kriuks)