Thursday, September 8, 2011

Põdrasammal on puss

Esteks tuleb ära mainida, et kuna ma ise ostsin miski pool kilo lõnga ja Elokas tõi mulle lausa kilekotitäie (pool mulle, pool talle), siis mul nüüd mõneks ajaks ikka on, mida värvida.

Eelmisel laupäeval korjatud põdrasammal saab nüüd täna viimaks ometi lõngade ligi. Hetkel podiseb peitsipada vaikselt, põdrasammal juba keedetud (üleeile, tervelt 2 tundi, ja leos on ta saanud olla küll enne, küll pärast.) Näis, mis sealt välja tuleb - 2 inimest on mulle maininud, et põdrasamblaga olevat lõnga värvitud. Ükski minul olemasolev allikas sellest ei kirjuta, aga samas - kes see jõuab kõike ära mainida, mis kunagi kellegi pajas käinud on. Ühesõnaga - vaatame, mis sealt tuleb.

Teine, mida tahaks täna katsetada, on Jackie Crook'i retsepti järgi kurkumiga värvimine. Mina olen seni teinud lihtsalt nõnda, et sooja vette paar teelusikatäit kurkumit panen, läbi segan ja siis lõngad potti pistan, ning erinevate hoidmisaegadega mängin. (Kurkum annab väga kiirelt väga intensiivse tooni.)

Jackie'l on aga õpetus, kus esialgu kurkum nagu teisedki taimed vette pannakse (kusjuures 50 g 100 g lõnga kohta!!! ning segatakse esialgu vähese veega pastataoliseks massiks, siis lahustatakse), siis tund aega keedetakse, siis lastakse veel tund aega tõmmata, pannakse lõngad sisse, kuumutatakse umbes tund aega ning siis lastakse lõngal omakorda värvivees tõmmata. Seega, minu max. poole tunni asemel teeb Mrs.Crook seda vähemalt 3 tundi. Olen huvitatud, et kas ja mil määral tulemused erinevad. Loodetavalt ei saa mul enne viitsimine otsa...

* Põdrasammal - hetkel olen igastahes tõestust saanud, et ei jää sealt väga miskit külge. Vb kui kogus oleks palju suurem (või ehk on tegu ühe säärase taimega, mida enne kindlasti kuivatama peab) - igastahes peale kolmveerandit tundi, mis üldiselt ikka ära näitab, kas üldse taimest miskit mõistlikku tuleb, ei ole temast miskit tulnud. Lõng pole enam nii säravvalge, aga see on ka kõik.
Seega sündis impulsiivne otsus - lisada natuke raudvitrioli, ja et ka see õieti midagi ilusamat välja ei võlunud, siis 2 lusikatäit kurkumit. Nüüd saab ehk ühe tumedama, kuldsema pruuni - mis oleks iseenesest väga hea.
Aga nukker on ikka, nagu iga kord, kui teed ja näed vaeva, aga tulemus on olematu/kesine.

EDIT: vähemalt esimesest vihist pruuni küll ei saanud, raud pesi end mõnuga välja. Kurkum ilmselt jääb aga lõngale külge ka siis, kui talle (lõngale) lihtsalt eemalt kollast kotti näidata :p Näis, mis ta õieti on, kui ära kuivab. Mingi jumega kollane, igastahes. Jälle!

Teise vihi viskasin potist välja jahtuma ja tõmbama, loputan mõne aja pärast.

* Kurkumikatsetused jäävad ilmselt järgmisesse nädalasse. Täna sai viitsimine otsa. Süüdistan põdrasammalt või üldist pealeroomavat talveund ja vajadust süüa teha. Vähemasti on posu lõnga peitsitud. Kui veel õhtul viitsin, hakkan järgmist portsu kerima ja väikesteks vihtideks (50 g) jagama.

2 comments:

Elo Kuuste said...

Hea meelega ju annan oma lõngahunnikust osa hääle inimesele, eriti, kui ta on selline värvivõlur ;).

Di said...

:) Kui ma punastama õpin,siis ma punastan sulle, ausõna ;)